Kanal tedavisi nasıl yapılır acır mı?

1902 GÖSTERİM

Kanal tedavisi kaç dakika sürer? Diş sinirlerinin alınması Acıtır mı? Kanal tedavisi Aşamaları, Kanal tedavisi ilaç koyma, Kanal tedavisi hangi durumlarda yapılır gibi sorularınızın cevaplarına buradan ulaşabilirsiniz.

Yorum Yap
U.D.
Uzman Diş Hekimi İbrahim MACİT
Öncelikli olarak lokal anestezi ile diş uyuşturulacağı için kanal tedavisi işlemi sırasında ağrı olmayacaktır. Dişin çürük olan dokuları temizlenip, sinirler alınır. İşlem süresi ortalama 30 dk civarındadır. İşlem sonrası 1 yada 2 gün hafif çaplı ağrı olması beklenir.
    D.H.
    Diş Hekimi Nur Eğin MACİT
    Lokal anestezi sonrası yapılan hiç bir tedavide ağrı hissetmeyiz ancak akut safhadaki çok ağrılı dişlerde dişin pulpasını çıkartana kadar çok hafif hissedebiliriz.
      D.H.
      Diş Hekimi Kaan SARICA
      Kanal tedavisi dişteki çürük doku temizlendikten sonra dişteki sinirler alındıktan sonra kök dolgusu ve dişin dolgusu yapılıp tedavi sonlandırılır. Herhangi bir ağrı işlem boyunca hissedilmez

        Kanal tedavisi acıtır mı?

        Diş ağrısını gideren yöntemlerden en önemlisi kanal tedavisidir. Kanal tedavisi acıtır mı, diyenlere müjdeyi verelim: ‘Kanal tedavisi acıtmaz!’

        Diş ağrısı zordur

        Her ağrı zordur, fakat halk arasında ‘diş ağrısı hiçbir şeye benzemez’ fikri de epeyce yaygındır. Diş ağrısını gidermede çoğu zaman ağrı kesiciler, kolonyalar, sirke, tuz, nane ve karanfiller hiç biri de işe yaramaz. 

        Dişlerin neden ağrıdığıyla ilgili pek çok sebep sıralanabilir: Enfekte olması, çürümesi, kırılması, yiyecekler, içecekler, sıcak ve soğuk temaslar gibi pek çok etken sayılabilir. Fakat diş ağrısının sona erdirilmesinde kalıcı çözümlerin başında bu tedavi yöntemi gelir.

        Dişlerde uygulanan bu tedavi yöntemi hakkında söyleyebileceğimiz en açık tarif; diş hekimleri tarafından enfekte olan dişlerin tedavisi için uygulanan bir işlem olmasıdır. 

        Tedaviye acıya neden olmayacak tedbirlerle başlanır

        Diş hekimleri bu tedaviye başlarken öncelikle acı korkusunu giderecek tedbirler alarak, işlem süresinde ve sonrasında acı vermeyen gerekli işlemleri uygular.  

        Hasarlı bölümün çıkarılmasıyla acı vermemesi hedeflenir 

        Tedavi sürecinde dişin iç kısmında yer alan yumuşak dokular (pulpa) çıkarılır. Bölgedeki problemli yumuşak doku çıkarıldıktan sonra kanallar özenli biçimde temizlenerek acı ve ağrı veren nedenler giderilir. 

        Dişin, ağrı ve acıların üstü kapatılır

        Kanallar temizlik aşaması sonrasında özel bir dolgu malzemesiyle doldurulur. Yumuşak arızalı dokuları çıkarılan, içi de temizlenerek özel dolgu yapılan dişin, ağrı ve acıların üstü artık kapatılır.

        Ağrı ve acı veren çok neden var

        Neden gerektiği konusunda çok sayıda sebebi sayılabilen tedavi çoğunlukla, diş çürüğü, kırılmaları veya yaralanmaları gibi nedenlerle oluşan enfeksiyonlar sebebiyle uygulanır. 

        Dişte ağrı çok, tedavide acı yok

        Bu enfeksiyonlar, dişin iç kısmında bulunan sinirlerin ve dokuların enfekte olması ağrının kaynağını oluşturur. Buradaki enfekte sinir ve dokular gerçekten şiddetli ağrıya neden olabilir.

        Bu tedavi, enfekte olan sinir ve dokuların giderilmesiyle birlikte dişlerin sağlığını korumak, acı ve ağrıyı gidermek için yapılır.

        Ağrı ve acı iki aşamada sona erdirilir

        Biraz önce de kısaca bahsettiğimiz gibi diş hekimleri tarafından uygulanan bu tedavi genellikle iki aşamada gerçekleştirilir. Birinci aşamada, diş hekimi ‘kanal tedavisi acıtır mı’ tedirginliği ve korkusu yaşayan hastaya lokal anestezi kullanarak acı hissetmemesini, ağrımamasını sağlar. 

        Lokal anestesi ile acı ve ağrı önlenir

        Lokal anestesi uygulandıktan, ağrı ve acı duymaması sağlandıktan sonraki ikinci aşamada ise, diş hekimi dişin üst kısmından bir delik açarak, dişin içinde bulunan enfekte sinir ve dokuları çıkartır. Ağrı ve acıların kaynağını oradan çekip çıkarır. 

        Bu aşama sırasında, hastaların büyük çoğunluğu çenesinin yarısını bile hissetmez. Az sayıda vakada çok hafif bir huzursuzluk, rahatsızlık veya hassasiyet hissedebilir.

        Bu tedavi diş hekimi tarafından uygulanmalıdır

        Dişin içindeki hasarlı, ağırı ve acı kaynağı parçalar çıkarıldıktan sonra diş kanalları temizlenerek dolgu malzemesiyle doldurulur. Tedavinin uygulamasındaki bu ikinci aşama, dişin köklerinin çevresinde bulunan enfeksiyonların temizlenmesi için de oldukça önemli bir işlemdir. 

        Diş kanalların temizlenmesi, ağrı ve acı kaynaklarının giderilmesi için yapılan bu işlemler, özel bir donanım, ekipman ve teknik gerektirir. 

        Kanalların içinin temizlenmesi mutlaka diş hekimi tarafından yapılmalıdır. Bu aşama sırasında da hastalar çok hafif bir huzursuzluk, rahatsızlık veya hassasiyet hissedebilir.

        Tedavi süresi 30 dakika ile 1 saat arası sürer

        Diş hekimi tarafından gerçekleştirilen tedavi, çoğu zaman bir saat kadar devam eder. Ancak, dişin mevcut durumuna ve enfeksiyonun ciddiyet derecesine bağlı olarak da bu süre bir miktar azalır, artar, değişebilir. 

        Bu tedavi sürecindeki temizlik işlemlerini bitiren diş hekimi dişin üst kısmını kapatarak işlemi bitirir. Bu kısmı, genellikle bir dolgu veya kaplama ile yapar.

        Bir ya da iki gün hafif ağrı ve hassasiyet normaldir 

        Diş hekiminin uyguladığı bu tedavi sonrasında, hastalar birkaç gün boyunca yapılarına göre çok hafif bir ağrı veya hassasiyet hissedebilir. Bu karşılaşılan çok normal bir durum olarak değerlendirilir ve genellikle ağrı kesici ilaçlarla çok kolay biçimde giderilir. 

        Diş bakımı ve hijyen ağrıyı yok eder

        Yapılan işlemler sonrasında olası ağrı ve hassasiyet için verilen ilaçlarla birlikte diş hekimi hastaya, yeni bir ağrıyı engellemek için diğer dişlerin de bakımı ve hijyenine dikkat etmesi için önerilerde bulunur. 

        Ağrı ve acıyı önleyen tedbirler çok kolay

        İnsanların hayatları boyunca diş ağrısı yaşamaması, kanal tedavisi acıtır mı kaygı ve korkusu hissetmemesi için vurguladığı öneriler son derece önemli, gerekli ve bir o kadar da basittir. 

        İnsanların rahatsızlık, hassasiyet, ağrı ve acı duymaması için; düzenli olarak diş fırçalaması, diş ipi kullanması ve düzenli olarak diş hekimi kontrollerine gitmesi önerilerin başında yer alabilir.

        Uygulanan bu tedavi işlemi sonrasında, diş hekimi tarafından dişin ömrünü uzatmak, ağrı ve acılardan uzak kalmak için de uyulması gereken bazı önlemler de anlatılır. Bu önlemler de çok kolay, basit, pratik ve getirisi yüksektir. Bu önlemler yine, dişlerin düzenli olarak fırçalanması, diş ipi kullanılması, diş hekimine düzenli kontroller için gitmek, sigara kullanmaktan kaçınmak ve sağlıklı bir diyet yapmak yer alır.

        Bu tedavi tıbbi bir işlemdir 

        Bu çok özenli ve dikkatle yapılması gereken tedavi işlemi sonrasında bazı hastalarda bir miktar ağrı hissi normal karşılanmalıdır. Vücudun organlarından olan dişlerde tıbbi bir işlem gerçekleştirilmiştir. Fakat bu ağrı çok şiddetliyse veya birkaç gün içinde geçmezse, devam ederse kesinlikle diş hekimine tekrar başvurmak gerekir. 

        Şişlik ve kızarıklık varsa diş hekimine başvurun

        Yapılan işlem sonrasında da bazı hastalarda; dişte şişlik, kızarıklık veya sıcak-soğuk hassasiyeti gibi sorunlar da meydana gelebilmektedir. Bu durumda da yine mutlaka diş hekimine başvurulması önerilir.

        Bu tedavi hep başarılıdır, ağrısı acısı azdır

        Bu tedavi işlemi oldukça genel olarak çok başarılı bir işlemdir, acıması, ağrıması yoğun değildir. Bu işlem dişin sağlığına büyük katkı sağlar. Ağrıdan, acıdan kurtarır.

        Ancak, herhangi bir diş işlemi gibi, bu tedavisi de az da olsa küçük riskler içerir. Özellikle, enfeksiyonun yayılması veya işleminin başarısız olması gibi riskler az da olsa vardır. Bu nedenle, diş hekimine düzenli olarak gitmek, diş sağlığına dikkat etmek, acı ve ağrıdan korunmak için önemlidir.

        Ağrı ve acıyı diş hekimi, bakım ve hijyen önler

        Bu konuda şu ayrıntıların altını çizebiliriz; bu tıbbi bir işlemdir, biraz rahatsızlık hissi yaratabilir, ancak diş hekimi tarafından uygulandığında genellikle ağrısız bir işlemdir. Yani kanal tedavisi acıtır mı? Acıtmaz. 

        Bu işlemle dişin içindeki enfeksiyonun tedavisi yapılır ve dişin sağlığına büyük katkısı vardır. Bu tedavi işlemi öncesinde ve sonrasında, diş sağlığı, dişin ömrünün uzun olması; acı ve ağrıdan uzak olunması için diş bakımı ve hijyenine dikkat edilmesi gereklidir, diş hekimine düzenli olarak kontrole gitmek de kesinlikle çok önemlidir.

        ETİKETLER

        X
        GÖNDER
        Yeni Soru Sor