Periodontal hastalık, diş etlerini ve dişleri destekleyen diğer dokuları etkileyen iltihabi bir hastalıktır. Erişkinlerde diş kayıplarının ana nedeni periodontal hastalıklardır. Bu hastalıklar erken teşhis edildiğinde kolay ve başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. periodontal hastalığın önlenmesi veya tedavisi; Doğal dişleri korumak, daha iyi çiğneme ve daha iyi sindirim gibi başka faydalar da sunar. Periodontal hastalık diş etlerinin iltihaplanması ile başlar. Bu nedenle diş etlerinin iltihabı periodontal hastalığın ilk aşamasıdır. Bu noktada diş etleri kanar, kırmızıya döner ve boyutları büyür. İlk başta kötü olmayabilir. Tedavi edilmezse hastalık periodontite dönüşebilir ve diş etlerinde ve dişleri destekleyen alveolar kemikte geri dönüşü olmayan hasara neden olabilir.
GİNGİVİTİS:Diş eti hastalığının en basit formudur. Dişetinin kırmızı ve şiş olmasına neden olur. Diş eti çabuk kanar. Genellikle bu safhada hasta pek fazla rahatsızlık duymaz. Profesyonel tedavi ve iyi bir bakımla dişeti sağlığı tekrar sağlanabilir. Eğer ağız bakımı alışkanlıklarınız yetersizse gingivitis periodontitise doğru ilerlemeye başlar.
AGRESİF PERİODONTİTİS:Bu tipte, ilk bakışta bir problem yokmuş gibi görünür. Fakat tam tersine hastalığın agresif, yıkıcı bir şekilde ilerlemesi söz konusudur. Yapılan diş eti tedavisine cevap vermeyebilir ve antimikrobiyal (antibiyotik) tedavi ile desteklenmesi gerekebilir.
KRONİK PERİODONTİTİS:Dişin destek dokularındaki iltahap sonucu ilerleyici nitelikte ataşman (diş ile diş eti arasındaki doku) ve kemik kaybı mevcuttur. Dişetlerinde cepler ve çekilme ile karakteristiktir. En çok görülen periodontitis çeşitidir. Daha çok yetişkinlerde görülmesine karşın her yaşta olabilir. Ataşman kaybı genellikle yavaştır fakat hızlı ilerleme periodları da görülebilir.
NEKROTİZAN PERİODONTİTİSAlveoler: Kemikte, periodontal ligamentte (diş ile kemik arasındaki lifler) ve diş eti dokusunda nekrotizan karakterde iltihap vardır. Immun sistemin baskılandığı, kötü beslenmenin olduğu ve AIDS virüsü taşıyan kişilerde daha sıklıkla gözlemlenir.
Periodontal hastalığın ilk ve en önemli belirtisi kanamadır. Kanamanın nedeni periodontitistir. Bazı patojenik bakteriler dişlerde biriktiğinde diş etlerini alevlendirir ve bu süreden sonra kanamaya neden olurlar. Bu süre yaklaşık 2 haftadır.
Genetik yatkınlık: Diş eti hastalıkları bulunan kişilerin %30 unun ailesinde bu sorunların yaşandığı belirlenmiştir. Özellikle ağız ve diş bakımına önem vermeyen kişilerin bu yatkınlıktan dolayı diğerlerinden 6 kat daha fazla diş eti hastalığına maruz kaldığı bilinmektedir.
Sigara kullanımı: Birçok rahatsızlığın altındaki bir etken olan sigara, diş etlerini yumuşamasına sebep olarak dişeti hastalıklarının gelişmesine zemin hazırlamaktadır.
Stres: Vücudun enfeksiyonlara karşı korunmasız kalmasına neden olan stres, diş eti hastalıklarının oluşmasında da etkili olur. Stres ağızda diş gıcırdatmaya ve diş sıkmaya sebep olduğundan dişler ve dişetleri arasındaki kuvvetin azalmasında etkili olur. Diş etlerinde oluşan çekilmenin en önemli sebebi dişlerin sıkılmasıdır.
Kötü beslenme ve obezite: Vücudun bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için besinlere dikkat edilmesi gerekir. Bu göz ardı edildiğinde hastalıklara karşı savunmasız kalınır. Enfeksiyonların oluşumunu hızlandıran kötü beslenme alışkanlıkları ve aşırı kilolar kontrol altına alınmadığında, diş eti hastalıklarının gelişimi engellenemez.
Vitamin eksiklikleri: Vücutta K, C, B12 vitaminleri, folik asit ve niyasin eksikliği diş etlerinde oluşan kanamaların dışında burun kanamasına, ishal, halsizlik gibi şikâyetlere de neden olur.
Sert yapılan diş fırçalama: Dişlerin sert hareketlerle fırçalanması sonucunda zedelenen dokular yüzünden diş etlerinde kanamalar meydana gelebilir.
Gebelik dönemindeki hormonlar: Hamilelik sürecinde kan akışının hızlı olduğu diş etlerinde şişme ve kanama sorunları oluşabilir. Bakteri oluşumunu hızlandırarak, diş eti kanamalarına neden olan hormonlar, özellikle gebeliğin ikinci trimesterinde daha etkili olur.
Yanlış ve kalitesiz yapılan diş protezleri: Diş etlerine baskı yapacak kron köprü, dolgu, protez gibi yapılar diş eti sorunlarının yaşanmasına neden olabilir.
Lösemi, iskorbüt, diyabet rahatsızlıkları: Bu rahatsızlıklar diş etlerinde kanama eğilimini arttırarak enfeksiyonlara neden olabilir.
İlaç kullanımı: Kan inceltici özellikteki ilaçlar, antidepresanlar, kalp ilaçları ve doğum kontrol haplarını kullanan kişiler ağız sağlığına önem vermelidir. Bu ilaçlar diş etlerine zarar verebilir.
Etiketler: kayseri diş eti rahatsızlıkları, diş eti rahatsızlıkları kayseri, diş eti rahatsızlıkları