Gültepe Mh. Mustafa Kemal Paşa Blv. Park Apartmanı No:24/A, 38140 Melikgazi/Kayseri

Estetik Dolgu

Estetik Dolgu Nedir?

Diş estetiği için yapılan dolgular daha parlak ve ışıltılı bir görünüm elde etmek için kullanılır. Günümüzde estetik dolgu uygulamaları ön ve arka dişlere kolaylıkla uygulanabilmektedir. Diş renginin bileşik dolgu uygulaması. Diş çürüklerini tedavi etmek için kullanılan amalgam dolgular estetik gereksinimleri karşılamadığı için porselen dolgular ve kompozit dolgular artık ilk tercih olup, kaybedilen diş dokusunu güvenilir ve etkin bir şekilde onarmak için kullanılmaktadır. Bir ziyarette 4-6 dişe kadar çıkabilir. Bu nedenle ilk ziyaretten hemen sonra değişiklikleri görebilir ve hayallerinizdeki gülümsemeye sahip olabilirsiniz. Estetik dolgu işlemi yapılırken farklı yıldırım koşullarında dahi eksik diş dokusu dişin doğal şekline, rengine, opaklığına ve yüzey mikro yapısına göre onarılacaktır. İşleme için en kaliteli (sertifikalı) dolgu malzemeleri kullanır, bu malzemeler aynı fiziksel özelliklere, diş dokusuna yapışma ve aşınma direncine sahiptir.Çeşitli tonlar, kişisel güzelliği geri kazanma fırsatı sunar. Lokal anestezi sonrası herhangi bir rahatsızlık hissetmezsiniz. Operasyon sırasında dişin canlılığını koruması ve gerektiğinde kolayca düzeltilmesi için dişin cilalanmadan hasarlı ve demineralize diş dokusunun çıkarılması için koruyucu hazırlık teknikleri kullanılır. Restorasyonun dayanıklılığını ve kalitesini sağlamak için dişler doldurulurken neme dayanıklı kauçuk kullanılır. Bu yöntem, dişleri tedavi sırasında solunum sırasında oluşan tükürük, diş eti sıvısı ve buhardan izole eder.

 

Estetik Dolgu Çeşitleri?

Amalgam Dolgular:Amalgam dolgular, diş çürüklerinin neden olduğu boşlukları doldurmak için en sık kullanılan malzemelerden biriydi. "Gümüş dolgu" olarak da bilinen amalgam dolgu gümüş gibi görünür ancak gümüş içermez. Günümüzde amalgam dolgular eskisi kadar yaygın değil çünkü birçok diş hekimi boşlukları doldurmak ve dişleri restore etmek için diş renginde malzemeler kullanıyor. Ancak amalgam dolgular yeni malzemelere göre daha çok yönlüdür çünkü diğer diş koşullarında da kullanılabilirler ve özellikle basınç ve çiğneme nedeniyle aşınan dişlerde zamanla daha iyi dayanıklılık gösterirler. En önemlisi amalgam, mevcut diğer diş dolgu malzemelerine göre daha ucuz olduğu için daha ekonomiktir.

Kompozit Dolgular:Estetik nedenlerle kompozit dolgu, dişleri restore etmek veya kayıp diş yapısını yeniden oluşturmak için çok modern bir yöntemdir. Mevcut dişe diş renginde bir rezin materyal yapıştırılarak renginin yeniden şekillendirilmesi veya düzeltilmesi için uygulanır. Kompozit dolgular aynı zamanda gülümsemenizi değiştirmenin ve çok basit ve invaziv olmayan bir prosedürle gülüşünüzün birincil veya ikincil düzeltmesini iyileştirmenin harika bir yoludur. Kompozit dolgu hemen hemen her hastaya uygulanabilir.

Porselen Dolgular:Mozaik onleyler olarak da adlandırılırlar. Özellikle yüksek madde kaybı olan dişlerde ilk tercihtir ve dolgunun ömrünü uzatabilir. Estetik etkisi en iyi olan dolgu türüdür.

Estetik Dolgu Ne Zaman Yapılır?

Yontulmuş veya kırık dişleri onarmak için
Diş çürüklerini tedavi etmek için
Estetik nedenlerle dişlerin boyut, renk ve şeklini değiştirmek
Ön dişlerin orta hat diastemasını (boşluğunu) kapatmak için
Dişler arasındaki küçük boşlukları kapatmak için

Estetik Diş Dolgusu İçin En İyi Malzeme Nedir?

Kayseri'de estetik dolgu tedavisi için en iyi malzemeyi seçmeye gelince, diş hekiminize danışmanız çok önemlidir. Diş dolgu malzemelerinin sağlamlığı, estetiği, maliyeti ve uzun ömürlülüğü, farklı durumlarda ve farklı hastalar için büyük farklılıklar gösterir. Parladent özel ağız ve diş sağlığı polikinliği diş hekimleri, size en uygun diş, boyut ve boşluğun derinliği durumuna bağlı olarak olacak malzemenin seçimi ile ilgili size yol gösterecektir.

Estetik dolgular dayanıklı mıdır?

Metal dolgular önceki yıllarda daha dayanıklı ve daha pratik olarak düşünülse de teknolojinin gelişmesiyle birlikte malzeme içeriği güçlenmiş, metal dolgu maddeleri daha dayanıklı, güzel ve sağlıklı bir yapıya kavuşmuştur.

Estetik dolgu sonrası ve dikkat etmeniz gerekenler?

Dolgu malzemesi bir kaç güne kadar sakız yada yabancı bir madde gibi rahatsızlık hissi yaratabilir. Dişlerinizi fırçalarken hafif kanamalara neden olabilir. Diş etleriniz geçici bir süre duyarlı olabilir. Genel olarak adaptasyon ve rahatsızlık hissi nadirde olsa iki haftaya kadar uzayabilir.Dolgu yapılan ve akabinde ki bir kaç gün kırmızı şarap, çay, kahve, yaban mersini, pancar gibi renk pigmentleri baskın olan yiyecekler ve içecekler kullanmamanız tavsiye edilir.

Estetik Dolguların Uygulandığı Durumlar Nelerdir?

  • Kırık ve çürük dişlerin onarılması için estetik dolgu uygulamaları yapılmaktadır.
  • Dişlerdeki kalıcı renk bozukluklarının geçirilmesi için estetik dolgu uygulanmaktadır.
  • Dişlerin arasındaki boşlukların kapatılabilmesi için estetik dolguya başvurulmaktadır.
  • Dişlerin boyunu uzatmak amacı ile estetik dolgu yapılmaktadır.
  • Gülüş tasarımı yapabilmek için dişlerde şekil değişikliği yapılırken estetik dolgu uygulamasına başvurulmaktadır.

Estetik Dolguların Kullanımı Nasıldır?

Kozmetik dolgu maddelerinin kullanımı sayesinde hastalarımızın diş ve diş etlerine herhangi bir zarar gelmeyecektir. Doğal dişler gibi güzel dolgular kullanabilirler ve onlara doğal dişler gibi bakabilirler. Günde en az 2 kez dişlerinizi fırçalamanın yanı sıra diş ipi de kullanmalısınız. Dolgular cilalıdır ve lekelenme sorunu yoktur, bu nedenle pürüzsüz ve mükemmel bir görünüme sahiptirler. Ayrıca dişlerde az aşınma olduğu için hastalarımızın diş dokusuna zarar vermez. Düzenli ağız bakımı yapılması durumunda; güzel dolgular deforme olmaz aynı zamanda dolguların aralıklı olması ve sızıntı gibi sorunlarla karşılaşmazlar. Diş hekimimiz 6 ayda bir veya yılda bir kontrole gitmelidir. Diş hekimimiz dolguların güncellenmesi ve cilalı tutulması ile çok ilgilenmektedir.

 Estetik dolgu nasıl yapılır? 

  • Öncelikle bölgesel anestezi ile doldurulacak alan uyuşturulur. Yüzeysel çürükler anestezi gerektirmeyebilir ancak hastanın ağrı ve acı hissetmemesi için genellikle dolgu öncesi lokal anestezi uygulanır. Bu sayede diş hekimi hastaya acı çekme endişesi duymadan operasyonu kolaylıkla gerçekleştirebilir.
  • Çürük diş dokusu bu amaçla tasarlanmış özel aletler kullanılarak temizlenir
  • Açılan kavite dolgu maddesinin daha iyi yapışması için diş hekimi tarafından özel olarak şekillendirilir. Kompozit dolgu yapılacak bölgeye bağlanma yüzeyini artırmak amacı ile bizotaj adı verilen işlem uygulanır. Bizotaj, dolgu kenarlarının yuvarlanması suretiyle yüzey genişletme işlemi yapılmasıdır. Bu sayede dolgu daha kuvvetli şekilde diş dokusuna bağlanmış olacaktır.
  • Dişin pulpa adı verilen merkezde bulunan kısmı ağrıya duyarlı sinirler barındırmaktadır. Pulpanın uyaranlara hassasiyetini azaltmak için dolgu amacıyla açılan kavitenin tabanına ağrı iletimini azaltıcı materyaller yerleştirilir.
  • Çürük, dişin yan duvarlarına da ulaşmışsa dolgunun düzgün olması ve taşmaması için dolgu kalıbı kullanılır.
  • Dişe asidik bir madde sürülerek diş minesindeki yüzey pürüzlü hale getirilir. Böylece dolgu bağlanma yüzeyi daha da artırılmış olur. Sonrasında da asidik madde yıkanarak ağızdan temizlenir.
  • Diş yüzeyine dişle dolgu malzemesinin bağlanmasını sağlayan bonding adı verilen bir uygulama yapılır.
  • Kompozit dolgu malzemesi uygun kıvam ve renkte hazırlanır ve ince katmanlar halinde açılan boşluğa yerleştirilip her defasında ışınlanarak sertleşmesi sağlanır.
  • Son olarak kalıp kullanılmışsa çıkarılır, dişteki fazlalıklar ve varsa yükseklik düzeltilip törpü aletiyle pürüzsüz hale getirilir.
  • Dolgu yapılan dişler cilalanarak işlem tamamlanır.

Estetik Diş Dolguları Neden Gerekir?

Ağız hijyeninin sağlanmadığı durumlarda ya da zamana bağlı olarak dişlerde çürük, kırılma ve aşınma durumları görülebilir. Kırılan ve çürüyen dişlerin eski formuna kavuşması için estetik diş hekimliği tedavi yöntemi olan dolgu uygulamalarından yararlanılabilir. Siyah dolguların yarattığı kötü görünümü ortadan kaldıran estetik dolgular:

  1. Dişlerde oluşan kalıcı renk bozukluklarının giderilmesi
  2. Çürümüş ve herhangi bir sebepten kırılan dişlerin onarılması
  3. Dişler arasında oluşan boşlukların kapatılması ya da diş boyunun uzatılması
  4. Dişlerde şekil değişikliği yaparak kişiye özel gülüş tasarımı yapmak amacıyla uygulanabilir.
  5. Estetik diş dolgusu genel anlamda dişlere eski görünümünü, sağlığını ve gücünü kazandırmak için yapılmaktadır. Hem görsel hem de fonksiyonel olarak tatmin edici estetik diş hekimliği uygulamalarındandır.

Estetik Dolgu Düşer Mi?

Doğru halde uygulanmış olan bir estetik dolgu düşmez. Dolgu malzemesinin dişe harika bir halde tutunmasını sağlayacak işlemler yapıldığından dolgunun düşmesi de olası olmaz. Ancak hatalı meydana getirilen dolguların veya dişe darbe alınması şeklinde durumların dolgunun düşmesine neden olabilme ihtimali de bulunuyor. Tecrübeli bir diş hekimini tercih ederek, ağız ve diş bakımınızı dikkatsizlik etmeyerek meydana getirilen dolgunun sorunsuz bir halde kullanılmasını sağlayabilirsiniz.

Estetik Dolguların Ömrü Ne Kadardır?

Her hasta estetik dolgu yaptırmadan önce bu dolguları kullanım ömrünü de merak ediyor. Estetik dolgularda kullanılan malzemenin son aşama dayanıklı olması, uzun bir kullanım ömrü sunmasını da beraberine getiriyor. Hastanın dolgu işlemi daha sonra ağız ve diş temizliği ile bakımına dikkat etmesi niteliğinde dolgularda deformasyon oluşması olası değildir. Ağız ve diş temizliğinin, bakımının titizlikle yapılması niteliğinde dolgularda aralanma yahut sızdırma benzer biçimde sorunlar de hiç yaşanmaz. Ancak 6 aylık periyotlar halinde diş hekiminiz tarafınca muayene edilmeniz icap ettiğini de unutmamalısınız. Bu rutin muayeneler son aşama önemlidir. Çünkü dolguların durumu gözden geçirilebilir, gerek duyulması halinde dolguların cilalanması sağlanır. Böylelikle fazlaca daha uzun ve sorunsuz bir kullanım ömrü sunmaları da olası olacaktır. Bir anlamda estetik diş dolgularının kullanım ömrünün bireyin kendisiyle de alakalı bulunduğunu belirtebiliriz. Önerilere ve uyarılara dikkat edilmesi, kontrollerin aksatılmaması niteliğinde dolgular çok uzun seneler kullanılabilir. Herhangi bir sorun yaşanması durumunda dolgunun yenilenmesinin de mümkün olduğunu belirtelim.

Estetik Dolgu Acıtır Mı?

Elbette estetik dolgu işleminden önce uygulama yapılacak olan bölgeye anestezik ilaç enjekte ediliyor. Bu sayede bölgenin uyuşması sağlanıyor ve dolayısıyla hastanın acı endişesi de ortadan kalkıyor. Dolgu işlemi esnasında hastanın herhangi bir acı yahut ağrı hissetmesi olası olmaz. Bu konuda hiç bir kaygı yaşanmadan randevu alınabilir. Uygulamanın peşinden son aşama hafifçe bir ağrı hissedilebilir. Ancak bu durum kişinin ağrı eşiği ile de yakından ilgilidir. Çok sayıda hasta uygulama daha sonra anestezinin tesiri geçtiğinde de herhangi bir ağrı hissetmez. Sonuç olarak bu dolgu işleminin acıtması olası değildir.

Estetik Dolgu İşlemi Ne Kadar Sürer?

Hastaların çoğunlukla bilmek istediği faktörlerden biri de operasyonun süresidir. Ancak estetik dolgu işleminin ne kadar süreceği restore edilecek diş sayısına bağlıdır. Genellikle 4-6 diş onarıldığı için işlem süresi 5 ile 7 saat içinde değişmektedir. Ön dişlerin dolgu işlemi daha uzun sürebilir. Dolgu işlemi öncesinde diş hekiminiz ile görüşebilir ve işlemin süresini tahmin edebilirsiniz. Ameliyattan sonrasında hasta günlük yaşamına dönebilir. Sadece diş hekimi tarafınca belirtilen uyarıları dikkate alın.

Estetik Diş Dolgusu Fiyatları 2023?

Halk içinde estetik dolgu fiyatlarının oldukça yüksek rakamlardan oluştuğu düşünülüyor. Oysa gayet makul bir bütçe ile bu dolgu işleminden faydalanılabilir ve estetik bakımdan daha güzel görünen bir diş yapısına kavuşulabilir. Elbette fiyatları etkileyen oldukça sayıda faktör bulunuyor. Bu nedenle net bir rakamdan söz etmek yanıltıcı olabilir. Diş hekiminin deneyimi, kaç tane dişe dolgu yapılacağı şeklinde unsurlar, bu işlem için ne kadar bütçe ayrılması gerektiği üzerinde etkili olur. Kimi zaman çürük nedeniyle kanal dolgu işleminden önce kanal tedavisi yapılması gerekebiliyor. Bu gibi durumlarda haliyle fiyat da değişecektir. Net bir fiyat bilgisi almak için randevu talebinde bulunarak muayene olmanız gerekir.

 

Etiketler: kayseri estetik dolgu, estetik dolgu kayseri, estetik dolgu

 

 

 

×
WhatsApp