Gültepe Mh. Mustafa Kemal Paşa Blv. Park Apartmanı No:24/A, 38140 Melikgazi/Kayseri

Gömülü Diş Çekimi

Gömülü Diş Nedir?

Gömülü diş bir diğer adı ile yirmilik diştir. Bu dişler ağız içinde çıkacak yer bulamadığı zaman yani kişi çene darlığı problemi yaşıyorsa damak içerisinde gömülü bir şekilde beklemededir. Bu nedenle de adına gömülü diş verilmiştir. Bu dişlere üç büyük azı diş adı da verilmektedir. Bu dişler 17 yaşında köklerini atmakta ve normal şartlarda 18-21 yaş aralığında çıkması gerekmektedir. Eğer ağız yapısına uygun bir şekilde çıkarsa çiğnemeye büyük etkisi bulunur.

20’lik Diş Belirtileri?

  1. Şiddetli diş ağrıları
  2. Diş etlerinde kırmızılık ve şişlikler
  3. Diş etlerinde kanamaların oluşması
  4. Kötü ağız kokusu
  5. Çene çevresinde şişlikler
  6. Baş ağrıları

Çene darlığı gibi anatomik nedenlerden ötürü, bazen çıkamayan ve diş etinin altında kalan 20 yaş dişleri, çeşitli enfeksiyonlara yol açabilmektedir. 20’lik gömülü dişin çevresindeki kızarıklık, lokal şişlikler, boyunda hissedilen şiddetli ağrı ve yutkunma sırasında ağrılar söz konusu olabilir. 20 yaş dişlerinin yol açtığı bir diğer problem ise, dişlerde çapraşıklık yaratmasıdır. Eğriliğe yol açan 20 yaş dişleri, yanındaki dişlere de baskı yaparak şekil bozukluklarına, çürümelere yol açabilir. Bu noktada, ortodontik tedavi kapsamında 20 yaş dişlerinin çekilmesine karar verilebilmektedir. 20 yaş dişlerinin çekilme süreci, lokal anestezi uygulaması ile yapılmaktadır.

20lik Diş Çürüğü Belirtileri

 20lik diş çürüğü, bu dişin mine ve dişeti dokularında hasar veya çürüme olduğunda ortaya çıkar. İşte 20lik diş çürüğünün belirtileri:

  1. Ağrı ve hassasiyet: Dişin etrafında veya üzerinde ağrı ve hassasiyet hissi.
  2. Diş eti şişmesi ve kızarıklığı: Diş eti dokusunda şişme ve kızarıklık.
  3. Ağız kokusu: Kötü bir ağız kokusu oluşması.
  4. Yutkunma zorluğu: Yemek yerken veya yutkunurken rahatsızlık veya zorluk.
  5. Çene ağrısı: Çene bölgesinde ağrı hissi.
  6. İltihaplanma ve ağız yarası: Etraf dokularda iltihaplanma veya ağız içinde yara.

Yirmi Yaş Dişleri Ne Tür Zararlar verirler?

Gömülü dişler, sıklıkla da yirmi yaş dişleri,çene kemiği içinden ağız içine doğru sürme için yeterli yer bulamadığında çene kemiğinde ve çevreleyen dokularda çeşitli rahatsızlıklara neden olurlar. Bunlardan en sık rastlananı ilgili bölgedeki diş ve çene ağrılarıdır.Yirmi yaş dişlerinin hemen önündeki ikinci büyük azı dişlerinde çürük olmamasına rağmen basıya bağlı ağrılar gözlenebilir. Gömülü yirmi yaş dişlerinin çekilmemesi durumunda bu basının devam etmesi nedeniyle ikinci büyük azı dişlerinde çürük, diş köklerinde erime ve apse oluşumu söz konusu olabilir. İhmal edilen durumlarda çene kemiği içinde kistler oluşarak daimi dişlerin kaybına ve çene kemiğinde kemik erimesine neden olabilirler.

Gömülü yirmi yaş dişlerinin tedavisi nasıldır?

Gömülü yirmi yaş dişlerinin tedavisi öncesinde detaylı klinik ve radyolojik muayene önemlidir. Çene kemiği içinde sürebilmesi için yeterli yer mevcut olan, sürme doğrultusu normal olan genç yaşlardaki bireylerde bu dişlerin takibi ve ağrı oluşması durumunda ağrı kontrolü için medikal tedavi yeterli olabilmektedir.Bununla birlikte çene kemiği içinde sürmesi için yeterli yer olmayan,normalin dışında sürme doğrultusuna sahip, çevreleyen diş ve kemik dokusunda zararlı etkiler gösteren gömülü yirmi yaş dişlerinin ivedilikle uzaklaştırılması gerekmektedir.

 

Etiketler: kayseri gömülü diş

×
WhatsApp