Gültepe Mh. Mustafa Kemal Paşa Blv. Park Apartmanı No:24/A, 38140 Melikgazi/Kayseri

Protez Diş

PROTEZ DİŞ NEDİR?

Ağız ve diş sağlığı insanların yaşamlarını direk etkileyen konulardan biridir. Diş çürümeleri yada kazalar sonucunda diş kayıplarının yaşanması söz konusu olmaktadır. Kaybedilen dişlerin yerine gerekli tedaviler uygulanarak yenileri eklenebilmektedir. Eklenen bu dişlere protez diş denilmektedir.

PROTEZ DİŞ ÇEŞİTLERİ

Günümüzde protez diş çeşitleri çok geniş bir seçenek yelpazesi sunabiliyor. Hastanın ağız yapısı, beklentileri, mevcut çene yapısı benzer biçimde çeşitli unsurlar göz önünde bulundurularak en uygun protez çeşidi belirleniyor ve ondan sonra hazırlanma aşamasına geçiliyor. Günümüzde yaygın biçimde kullanılıyor.
Sabit Protezler:Adından da anlaşılabileceği şeklinde sabit protez diş ağız içine sabitlenerek kullanılan protez türleridir. Takıp çıkarılabilme özelliği bulunmaz. Sadece tek bir diş eksikliğinde kullanılabildiği gibi birden fazla sayıda diş eksikliği olduğunda da kullanılabilir.
Hareketli Protezler:Halk arasında ‘takma diş’ olarak da adlandırılan hareketli protez diş ise ağızda sabit kalmaz. Kullanım sonrasında düzenli olarak temizlenmesi ihtiyaç duyulan bu protez dişler, diş kaybına bağlı çiğneme ya da konuşma problemlerinin giderilmesi ve estetik açıdan daha muntazam bir ağız içi görünümünün elde edilmesi amacıyla uygulanır. Hareketli protez dişlerin kendi içinde değişik çeşitleri de bulunuyor.

Deflex Protez (Kırılmaz Diş Protezi):Deflex Protez (Kırılmaz Diş Protezi) Deflex protezler estetik görünümü ve dayanıklılığını nedeniyle oldukça tercih edilen protezler arasında yer almaktadır. Yeme ve içme alışkanlıklarının düzenlenme sürecinde oldukça verimli olan Deflex Protez aynı zamanda esnekliği ile bilinmektedir. Deflex Kırılmaz Protez tedavisi düşünüldüğü kadar uzun süre veya zorlayıcı bir tedavi değildir. Genellikle tüm dişleri çekilmiş olan veya diş çürüme problemi olan hastalarda kullanılan bu tedavide diğer protezlerde olduğu gibi metal kancalar bulunmadığı için diş etlerine yerleştirildiğinde hastayı her hangi bir şekilde rahatsız etmemektedir. Deflex protez tedavisi hastaların öncelikli kontrolleri sonrasında tedaviye başlandıktan sonra 25 ila 30 gün içerisinde tamamlanmaktadır. Kırılmaz diş protezinin fiyatları hastaların tedavilerine göre büyük oranda fark göstermektedir.

PROTEZ DİŞ HANGİ MADDEDEN YAPILIR?

İki maddeden yapılmaktadır. Bunların başında titanyum gelir, ikincisi de bir alaşımdır, kobalt krom molibden gibi metallerin birleşmesinden yapılır. Burada önemli olan protezin hareketli kısmında ki kullanılan malzemedir. Genç hastalarda bugün hareketli kısımda seramik kullanılmaktadır.

PROTEZ DİŞ FİYATLARI NE KADAR?

Protez dişler ağız yapısına, diş durumuna, hastanın beklentilerine göre çok çeşitli olanaklar sunmakla birlikte fiyatları da bu ölçüde değişiklik göstermektedir. Protez diş fiyatları yılında aşağida belirtilen çeşitlere göre değişiklik göstermektedir. Protez dişler, tek bir dişe uygulanan sabit kurondan tüm dişlerin yerini alacak hareketli total proteze kadar çok geniş bir yelpazede çeşitlilik sunmaktadır. Dolayısıyla fiyatları bakımından da bir standart bulunmamaktadır. Bu noktada hastanın beklentileri de çok önemlidir. Protez dişlerde özellikle sabit protezler farklı malzemeler kullanılarak yapılabilmektedir. Bu da Protez diş fiyatlarını etkilemektedir.Protezin sabit veya hareketli olması

  1. Alt ve üst çene olarak uygulanacak protezin sayısı
  2. Eksik diş sayısının fazlalığı
  3. Hastanın estetik beklentisi
  4. Kliniğin konumu ve diş hekiminin tecrübesi

Hareketli Protez ile Sabit Protez arasındaki Fark Nedir?

Hareketli protez, sabit proteze göre daha uzun süren bir hazırlık aşamasına sahiptir. Yapımı 6-7 hafta devam eden hareketli protez takıldıktan sonra, hasta protezinin bakımlarını ihmal etmemelidir. Hareketli protezi ancak yaşlı insanların kullandığı önyargısı yüzünden hastalar hareketli protezi tercih etmemektedir, ama toplu diş kayıplarında hareketli protez takmak zorundadır. Hareketli protez takan bireyler, ağız içinde protezi hisseder, öksürdüklerinde ya da konuştuklarında protezin hareket ettiğini fark ederler. Bu sebeple hastalar bu tedaviyi olumlu karşılamazlar.

Hareketli Protezlerde Bakım?

Hareketli protezler mutlaka her yemek sonrası yumuşak bir fırça ile temizlenmeli, yıkama sırasında bir hasar oluşmaması adına protez lavaboya yakın bir şekilde tutulmalıdır. Herhangi bir diş macunuyla temizlik gerektirmeyen bu tür protezlerin temiz tutulması uzun yıllar sağlıklı bir şekilde kullanılmasına olanak sağlamaktadır. Kullanılmadığı zaman özel bir kapta su içerisinde muhafaza edilmesi gereken bu tür protezler, bakımı aksatıldığı takdirde zamanla kötü kokular yayarak rahatsızlık oluşturur. Protez ağızla tam uyumlu olsa da, günün 24 saati kullanılmamalı, müsait zamanlarda çıkarılarak su içerisinde veya nemli bir havlu arasında korunmalıdır.

Sabit Protezlerde Bakım?

Hareketli protezlerde olduğu gibi protezin kullanım ömrünü uzatmak için sürekli ve düzenli bakım yapılması gerekir. Bir veya birden fazla dişin eksik olduğu hastaya kron ve köprü protezi uygulanmışsa, özenli kullanım, bakım ve temizlik protez ve altında yer alan dişlerin ömrünü uzatmak adına zorunludur. Ağız içerisinde kullanılan protezler hangi malzemeden yapılırsa yapılsın sonuçta yabancı bir maddedir. Bu sebeple ağız ve diş sağlığının korunması, kron ve köprüye yakın dişlerin korunabilmesi için ağız bakımı önemsenmelidir. Sabit protez bakımı günde 3 kez fırçalama, diş ipi yardımıyla araların temizliği yavaşça ve diş etlerinden dişe doğru şekilde yapılmalıdır.

Diş Protezleri Nasıl Temizlenir?

Diş protezleri düzenli temizlik yapıldıkları takdirde uzun süreli olarak kullanılabilmektedir. Temizliğin düzenli olarak yapılmadığı durumlarda ağız ve diş çevresinde yiyecek artıkları, tartar ve bakteri oluşumu meydana gelmektedir. Bunların yanı sıra, ağır kokular, görünüm ve gülüşte estetik kayıplar, ağız içinde enfeksiyon oluşumu, protez altındaki dokunun tahribatı gibi sorunlar baş göstermektedir

Protezi sürekli temiz tutmanın en etkili yöntemi, günde en az 3 kez fırçalamak ve haftada birkaç kez sterilize özelliğine sahip kimyasal sıvılar içerisinde bekletmektedir. Günlük olarak düzenli bir şekilde yapılması gereken protez temizliği, her yemekten sonra suyla titiz bir şekilde yıkamakla başlar. Bunun dışında, geceleri yatmadan önce protezlerin yumuşak bir fırça ile fırçalanması, protezde bakteri ve plak oluşumun önlemek açısından oldukça önemlidir.

Protezin tüm yüzeyleri aynı özenle temizlenmeli, mümkünse açılı fırçalar kullanılarak tüm yüzeylere temas edilmelidir. Protezleri sürekli temiz tutmanın bir diğer yöntemi de, kullanıma ihtiyaç duyulmadığı zamanlarda kapalı bir kap içerisinde suda bekletmektir. Total protezlerde dişlerin çıkarılması ve ağzın iyice çalkalanması yeterli olabilirken, hareketli protezlerin temizliğinde bir takım temizleme araçlarının kullanımı gerekli olmaktadır. Kullanılan araçlar da su içerisine konulabilen efeversan tabletler vasıtasıyla temizlenmelidir. Protezler mümkün olabildiğince protez fırçası kullanılarak temizlenmeli, yoksa yumuşak bir diş fırçası yardımıyla tüm yüzeyler gözden geçirilmelidir.,

Protez Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Protez diş bakımı şu şekilde yapılmaktadır:

  1. Yemekten sonra dişlerin su ile temizlenmesine dikkat edilmelidir.
  2. Dişler her gün düzenli olarak fırçalanmalıdır.
  3. Protez dişler için özel olarak üretilen diş fırçaları tercih edilmelidir.
  4. Diş fırçalama işlemi sırasında tüm dişlerin fırçalanması için özen gösterilmelidir.
  5. Hareketli protezler kullanılmadığında kurumaması için su içerisinde bekletilmelidir. Bekletilme işlemi özel protez temizleyici içerisinde yapılıyorsa protez diş kullanılmadan önce yıkanmalıdır.
  6. Protez dişleri yalnızca diş fırçası ile fırçalamak yeterli olmayacaktır. Diş ipi de kullanılarak iyi bir temizleme yapılmalıdır.
  7. Diş muayenelerine düzenli olarak gidilmelidir.

Protez Diş Tedavisinden Sonra Beslenmede Zorlanılır Mı?

Protez diş sonrası beslenme, oldukça zorlayıcı bir süreç olmaktadır. Problemsiz bir şekilde yemek yemeye başlamak, hastadan hastaya göre farklılık göstermektedir. Ortalama olarak 1 ay sürmektedir. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken noktalar ise şu şekildedir:

  1. Yemek yerken dudakların açılmaması ve yemeğin yavaş bir şekilde çiğnenerek yenmesi gerekmektedir.
  2. Protez diş uygulamasından sonra ağzın iki tarafına da lokmanın alınması ve iki tarafta da eşit bir şekilde çiğnenmesi gerekmektedir. Özellikle protez dişin yapıldığı ilk zamanlarda bu uygulama alışma sürecini kolaylaştırmaktadır.
  3. Yemek yerken ağza alınan lokmaların oldukça küçük olması gerekmektedir.
  4. Protez diş işleminden sonra kasların yeniden güçlenmesi beklenirken sert yiyecekler yerine yumuşak besinler tercih edilmelidir. Makarna, sebze yemekleri ve pilav gibi besinler tüketilebilmektedir.
  5. Protezin ağızda vuruk yapması durumunda, diş hekimine giderek protez düzelttirilmelidir.
  6. Protez diş tedavisinden sonra alışma sürecinde beslenme pek kolay olmasa da bu süreçte hastanın kararlılık gösteriyor olması gerekmektedir. Alışmak için istekli olması ve vazgeçmemesi durumunda bu süreç kısa süre içerisinde atlatılmaktadır. Ayrıca eğer
  7. hastanın eski bir protezi var ise; yeni protezle yemek yerken zorlanıyor ve eski protezle zorlanmıyor ise, bu gibi durumlarda eski protezi kullanmaya devam etmemelidir. Aksi takdirde yeni proteze alışmasını zorlaştırmaktadır.

Dişler çekildikten sonra protez yaptırmak için ne kadar beklemek gerekiyor?

İdeal olarak diş çekimi sonrası ve protez yapımına başlamadan önce altı aylık bir iyileşme dönemi tercih edilir . Ancak bu aşamada geçici bir İmmediat Protez verilebilir.

İlk protez taktığınızda ne yapmalısınız?

Yavaş konuşun: İlk protez taktığınızda, başlangıçta düzgün konuşmak zor olabilir. Sabırlı ol. Zorlu kelimeleri yüksek sesle söyleyerek alıştırma yapın ve yavaş yavaş konuşun. Güldüğünüzde veya gülümsediğinizde takma dişleriniz hareket ediyorsa, hafifçe ısırın ve yerine takmak için yutun. Uyum ayarlaması gerekip gerekmediğini diş hekiminize danışın, sistematik bir inceleme yapın.
Yumuşak yiyecekler yiyin : Kıvamı yumuşak olan yiyecekleri yiyin. Sert ve yapışkan yiyeceklerden kaçının. Çiğnerken ağzınızın iki tarafını da aynı anda kullanın. Bu, protezlerinizin öne kaymasını veya devrilmesini önler.
Bir yapıştırıcı kullanın Protez yapıştırıcıları, protezlerin yerinde kalmasına yardımcı olabilir. Ancak protez yapıştırıcıları, eski veya iyi oturmayan protezleri sabitlemek için kullanılmamalı ve genel olarak kaçınılmalıdır. Yapıştırıcı kullanırken talimatları dikkatlice izleyin. Sadece küçük bir miktarını kullanın.
Protezlerinizin tam oturduğundan emin olun: Zamanla, sırt konturu değişebilir ve protezler tam oturmayabilir. Bu, protezin diş hekiminiz tarafından ayarlanması, değiştirilmesi veya değiştirilmesi gerektiğinin bir göstergesi olabilir. Protezleri asla kendi başınıza ayarlamaya çalışmayın.

Protez Dişe Ne Kadar Sürede Alışılır?

Protez diş alışma süresi, hastadan hastaya göre farklılık göstermektedir. Birkaç hafta içerisinde yavaş yavaş alışmaya başlanmaktadır ve birkaç ay içerisinde alışma süreci tamamlanabilmektedir. Bu süreçte yemek yeme ve konuşma fonksiyonlarında zorlanma olabilmektedir. Ayrıca dolgunluk ya da gevşeme hissi oluşursa endişelenmeye gerek olmamaktadır. Yanaklarda bulunan kaslar ve dil, protezin yerinde tutulması için doğru konumu ayarlayacaktır.

Protez dişe alışma sürecinde hastalarda aşırı tükürük artışı meydana gelebilmektedir. Dilin yeterli bir boşluk bulamadığı hissedilebilmektedir ve buna bağlı olarak ağız içerisinde tahriş ve ağrılar olabilmektedir. Alışma sürecinde bu gibi durumların yaşanmasının oldukça normal olması ile beraber, kısa süre içerisinde ağız içerisinde oluşan tahrişler de geçebilmektedir. Ancak yine de hasta eğer bu durumdan fazla rahatsız olur ise; diş hekimine giderek durumu bildirmesi gerekmektedir. Buna göre farklı bir tedavi planı da izlenebilmektedir.

 

Etiketler: kayseri protez diş, protez diş kayseri, protez diş

×
WhatsApp