İnsanlarla iletişim kurarken göz teması sebebiyle ilk olarak kişinin yüzüne bakarız. Devamında dikkat çeken ikinci bir ayrıntı tabii ki de dişlerdir. Dişlerin dış görünüşü daha hiç konuşmadan o kişi hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlar. Kendine bakan, özen gösteren biri mi? Temizlik anlayışı ne durumda? Sigara/alkol kullanıyor mu? Gibi birçok konuyla ilgili kolaylıkla bilgi sahibi olabiliriz. Bu sebeple dişlerinizin nasıl gözüktüğü oldukça önemlidir. Örneğin, dişlerimizle ilgili kararlar alırken bu yüzden sadece sağlık değil estetik kaygılarla da hareket ederiz. Hatta bazı kişiler dişlerinin görünüşünün genel imajlarını etkilediğini düşünerek tamamen estetik kaygılarla dişlerinde değişikliğe gitmek isterler.
Estetik diş tedavilerinde kullanılan birçok yöntem vardır. Fakat günümüzde sıklıkla başvurulan ve oldukça konforlu sonuçlar veren uygulama zirkonyum kaplamadır. Zirkonyum metali yüksek sıcaklıkta oksijenle bütünleştirilerek zirkonya seramiğine dönüştürülür. Aşınmaya, darbelere dayanıklı bir yapısı vardır. Açık renkli olduğu için de estetik diş uygulamalarında özellikle tercih edilir. Geçmiş yıllarda yaygın şekilde yapılan porselen kaplamalara kıyasla dayanıklı olması, beyaz rengini de uzun yıllar muhafaza etmesi zirkonyum kaplama uygulamasını daha da popüler hale getirmiştir.
Estetik diş cerrahisi kategorisinde zirkonyum, lamine kaplama kategorisinin en çok tercih edilen seçeneğidir. Zirkonyum, dayanıklı ve kullanışlı özelliği ile gülmeyi unutanlar için estetik görünüm sağlıyor. İnce bir plak şeklinde hazırlanan zirkonyum, ortodonti kategorisinde uygulanıyor.Bu kategoride ilk adım, dişlerin ince bir katman gibi yontulmasıdır. Bu tabakanın kalınlığı zikoryum lamine kalınlığı ile birebir aynıdır. Dişlerin yapısı, diş etlerinin durumu ve ağız sağlığı, gülüş estetiğinin oluşumunda önemli rol oynamaktadır.
Zirkonyum kaplama uygulaması hem sağlık açısından hem de estetik kaygılarla başvurulabilecek bir tedavi yöntemidir. Estetik kaygılarla başvuranların önemli bir kısmının beklentisi ağızda parlak, beyaz dişlerle gülümseyebilme özgüvenini elde edebilmektir. Sigara/alkol kullanımı, diş bakımı eksikliği sebebiyle bazı kişilerin diş rengi sarı, kahverengi tonlarına evrilebilir. Temizleme, parlatma işlemleri ardından kişi yine dişlerine özen göstermiyorsa, bu kez dişin yapısına zarar vereceği için aynı işlemler kısa aralıklarla uygulanamaz. Bu tarz durumlar için zirkonyum kaplama kesine yakın bir çözümdür. Bu uygulama yöntemi ile kişi uzun yıllar parlak ve beyaz dişlere sahip olabilir. Porselen kaplama kullananlar da yine estetik kaygılarla zirkonyum kaplamaya geçebilir. İleri yaşlarda doğal şekilde gerçekleşen diş eti çekilmeleri; ağız içinde mor, koyu kırmızı bir görüntü oluşturur. Zirkonyum kaplamayı tercih edenlerde bu kötü görüntü tamamen iyileşir ve doğal bir görünüm kazanılır.
Kırık dişler, dişler arasında dikkat çeken ayrıksı görüntü, çürüme sebebiyle dişin küçük kalması, çenede aşırı diş kaybının olması, daha önce başka sebeplerle inceltilmiş-kesilmiş dişler, porselen kaplamada kullanılan metal desteğe alerjisi bulunanlar, yüksek derecede diş eti hassasiyeti yaşayanlar zirkonyum kaplamayı sağlıklarını düşünerek tercih edebilir.
Ön dişler, arka dişler olduğu gibi sadece tek bir dişe de zirkonyum kaplama yapılabilir. Kişinin talebi ve ihtiyacı bu konuda belirleyicidir. Tek diş uygulamalarında renge, diğer dişlerle uyumuna ekstra dikkat edilir. Böylece kendi dişinizin birebir görüntüsü elde edilir.
En az restorasyon süreci kadar önemli bir unsur da sizin ne istediğiniz, nasıl bir diş görüntüsüne sahip olmayı hayal ettiğinizdir. Bu konuda herhangi bir öngörünüz yoksa, öncesinde araştırmalısınız, talebinizi diş hekiminizle ayrıntılı şekilde paylaşmalısınız. Diş hekiminiz tercihlerinizi dikkate alacak, uygulama fotoğraflarıyla hem sizi yönlendirecek hem de size en uygun kararı vermenize yardımcı olacaktır. Provalar esnasında da yine iletişimi yüksek tutmanız, beklentinizi net bir şekilde ifade edebilmeniz hayalinizdeki dişlere sahip olabilmeniz için önemlidir. Aksi halde uygulanan tedavi ne kadar iyi, başarılı olursa olsun beklentiniz karşılanmayabilir.
Zirkonyum kaplama yapılabilmesi için kişinin gelişim dönemini tamamlamış, çene ve dişlerin ağız içine tam oturmuş olması gerekir. Ancak ondan sonra zirkonyum kaplama uygulaması yapılabilir. Eğer kesin bir yaş vermek gerekirse; uygulama için 18 yaşı tamamlamak gerekir.
Burun kanatları arasındaki mesafe, dudak köşeleri arasındaki mesafe, iki gözün gözbebekleri arısındaki mesafe dikkate alınarak dişlerin büyüklükleri belirlenmelidir. Dudak kalınlığı, göz rengi, ten rengi, kişi güldüğünde ağzının ne kadar açıldığı gibi ayrıntılar da en uygun diş uygulamasının yapılabilmesi için önemli kriterlerdir. Hekiminizin bu ayrıntıları dikkate aldığından emin olmalısınız. Provalar esnasında da diş kenarlarının alt dudak çizgisi takip etmesi önemlidir. Alt dudak çok yukarı çıkıyorsa, dişlerin boyutlarının buna göre ayarlanması gerekir. Hasta gülmüyor, dudaklar serbest pozisyondayken de öndeki dişlerin ucunun 1-1,5 milim kadar gözükmesi kişinin daha genç gözükmesini sağlar.
Porselen kaplama uygulamalarının içinde bir metal destek bulunur. Bu metal parça ışığın geçirgenliğini engellediği için ‘yeterince’ doğal bir diş görüntüsü vermez. Zirkonyum kaplama uygulamasında ise böyle bir metal destek bulunmaz. Bu sebeple de direkt ışığı geçirir. Dişlerin daha doğal, beyaz gözükmesini sağlar. Özellikle üst ya da alt çene de bir ya da birkaç dişe uygulama yapılacaksa porselen kaplama yerine, zirkonyum kaplamanın tercih edilmesi estetik açıdan daha doğrudur.
Doğru ölçü alınır ve iyi bir çalışma ortaya çıkarılırsa zirkonyum dişlerin içinde metal bulunmadığı için diş etlerine baskı neredeyse hiç olmaz. Porselen kapmalarda ise; kaplamanın altındaki metal diş etine baskı, ağırlık yapar. Bu da diş etinin mor/koyu kırmızı görünmesine sebep olur. Zamanla bu baskı diş eti hasarı, kanama, iltihaba neden olabilir.
50’li yaşlarla beraber fizyolojik olarak diş eti çekilmeleri kişilerde görülebilir. Porselen kaplama altında metal olduğu için bu çekilmeler kişide genellikle estetik bir rahatsızlık oluşturur. Zirkonyum kaplamada ise; metal kullanımı olmadığı için sıradan bir diş çekilmesi olarak görülür, estetik kaygı oluşturmaz.
Zirkonyum kaplama işlemi genellikle 6-8 gün arasında, 4 randevuda tamamlanabiliyor. Önce; uygulama yapılacak dişler çok ince bir katman şeklinde minik dokunuşlarla aşındırılıyor. (Bu işlem esnasında konforlu ve kendinizi rahat hissedebilmeniz için düşük dozda bir anestezi işlemi uygulanabiliyor) Kaplama için ölçü alınıyor. Aynı seansta kişinin geçici dişleri hazırlanıp takılıyor. Hasta böylece inceltilmiş dişle yaşamak durumunda kalmıyor. Hekiminizde birlikte size en uygun olacak diş rengini de o gün belirliyorsunuz. Kaplamalar geldiğinde de ilk prova yapılıyor ve kaplamanın diş etiyle kenar uyumu, renk uyumu, büyüklüklerine bakılıyor. İkinci provada ise, estetik kriterler göz önünde bulunduruluyor. Hastanın da beklentileri dikkate alınarak dişlere son hali veriliyor ve yapıştırma işlemiyle zirkonyum kaplama süreci sonlanıyor.
Zirkonyum kaplamayı tercih sebebiniz ne olursa olsun diş bakımını mümkün olduğunca iyi yapmanız gerekir. Bakım ya da bakımsızlık; yaptırdığınız dişin ömrüne direkt etki edecek bir durumdur. Ağız hijyeninin yetersiz olması durumda zirkonyum kaplamanın altındaki dis çürüyebilir ya da diş eti hastalığına bağlı olarak zirkonyum kaplamalı dişin dişetinde çekilmeler olabilir. Bu da kaplamanın ömrünü kisaltabilir. Tamamen sağlıklı zirkonyum kaplamaların da yine de 8 ila 10 yılda bir yenilenmesinde fayda var.
Zirkonyum kaplamanın doğal yapısı zaten oldukça beyazdır. Eğer gerekli bakımları yerine getirir, doktorunuzun tavsiyelerine uyarsanız uzun yıllar ilk günkü beyazlığında kullanabilirsiniz. Temizlik ve bakımına yeterince özen göstermediğinizde oluşacak renk farklılıkları için de beyazlatma işlemi uygulanabilmektedir.
Zirkonyumlu dişlerin bakımı klasik diş bakımından farklı değildir. Yumuşak kıllı fırçalarla sabah-akşam dişleri ayrıntılı şekilde fırçalamak yeterlidir. Elektrikli ve şarjlı diş fırçaları manuel fırçalara göre daha iyi temizler, daha olumlu sonuçlar verir. Zirkonyum kaplama sonrasında bu tarz fırçalar da özellikle tercih edilebilir.
Zirkonyum kaplama diş ücretlerinin asgari sınırını Türk Diş Hekimleri Birliği karar vermektedir. Hastanın kaç diş yaptıracağı, hangi hekimden/kurumdan hizmet alacağı gibi ayrıntılar fiyatı değiştirmektedir. Zirkonyum diş kaplama Kayseri fiyatları için; hekiminize gidip ücretsiz muayene talebinde bulunarak kesin maliyet ve ödeme kolaylıkları hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Etiketler: kayseri zirkonyum, zirkonyum kayseri, zirkonyum
Yazan: Uzm. Dt. İbrahim MACİT