Gültepe Mh. Mustafa Kemal Paşa Blv. Park Apartmanı No:24/A, 38140 Melikgazi/Kayseri

Ağız Hijyen Uygulamaları

Ağız Hijyeni Uygulaması Nedir?

Ağız hijyeni uygulamaları, ağız içi, yanaklar, dil, diş etleri ve dişlerin temizliği ya da bakımı olarak tanımlanabilir. Ağız hijyenini sağlamak amaçlı bir çok yöntem vardır. Bu yöntemler, diş fırçalamak, diş ipi kullanmak, ağzı bakım suyuyla gargara yapmak belli başlı yöntemler olarak sıralayabiliriz. Temizlenmiş bir ağızda ağız kokusu ortadan kalkar, diş eti kanaması görülmez, diş çürükleri azalır ya da kontrol edilebilir hale gelir. Ağız hijyeni, sadece sağlık açısından değil estetik bir gülüş açısından da önemlidir. Ağzımızın daha sağlıklı görünmesini, güzel bir gülüşü ve ağzın güzel kokması hijyenler birlikte gelir. Kısacası ağız hijyeni, dişlerin ve diş yüzeyinin temiz olması, diş etlerinin pembe olması, diş ipi kullanırken ya da diş fırçalarken diş etlerinin kanamaması ve temiz bir ağız kokusu olarak tanımlanabilir.

Ağız Hijyeni Uygulamasının Amacı?

  1.  Ağız mukozasının bütünlüğünü sağlamak
  2. Diş ve dişetlerinin sağlığını sürdürmek
  3. Bireyin doğru ağız hijyeni uygulamalarını öğrenmesini sağlamak
  4.  Ağızdaki rahatsız edici tat ve kokuyu gidermek

 Ağız Hijyeni İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

  1. Ağız hijyeni, diğer hastalıkların önlenmesinde de önemlidir. Bu yüzden, bu konuya dikkat edilmelidir. Ağız hijyeni sağlamak için öncelikle diş hekimine düzenli ağız kontrolüne gidilmelidir. Diş hekimine gitmenin yanı sıra günlük olarak kişisel ağız hijyeni sağlama yöntemleri vardır. Bu yöntemleri sizin için sıraladık. Bu yöntemler;
  2. Dişleri düzenli fırçalamak; bakteri ve virüslerin insan vücuduna giriş noktası ağızdır. Bu yüzden diş fırçalamak ağızdan giren bakteri ve virüslerin daha fazla yayılmasını engeller. Günde iki defa dişlerinizi fırçalamalısınız.
  3. Diş ipi kullanmak; diş ipi dişlerin arasında kalmış besinleri temizleyerek, oluşabilecek besin kaynaklı bakterileri temizler ve çürük oluşumunu engeller. Bu yüzden günde iki kez diş ipi kullanmak ağız hijyeni açısından önemlidir.
  4. Dengeli beslenmek; şekerli besinlerden kaçmak ve düzenli su içmek ağız hijyeni açısından önemlidir.
  5. Diş fırçasının düzenli olarak değiştirmek; ağız hijyeni için diş fırçasının düzenli olarak değiştirilmesi gerekmektedir. Diş hekimleri 3 ayda bir diş fırçasının değiştirilmesini önermektedir.
  6. Ağız bakım suyu; ağız bakımının olmazsa olmazı son dokunuş olarak ağız bakım suyuyla gargara yapmak; ağız bakım suyu tıpkı diş ipi gibi dişlerin arasında kalmış besin artıklarını temizler. Anti-bakteriyel etkisi vardır.

Ağız ve Diş Bakımında Nasıl Bir Süreçten Geçilir?

Ağız ve diş bakımı uygulamasında, kişiler diş taşlarından ultrasonik temizleyiciler yardımıyla kurtulmaktadır. Daha sonra ‘’air flow’’ adı verilen bir toz diş temizleyicisi ile dişlerin aralarındaki birikimler ve lekelenmeler yok edilir. Özel bir macun ve fırça ile diş yüzeyleri parlatılır ve tüm diş araları diş ipi ile temizlenir. Florür jeli ile diş mineleri güçlendirilerek, hastaya dişlerini doğru fırçalamasına ve temizliğini korumasına yönelik bir eğitim verilir ve bakım tamamlanır. Tüm yaşlarda yaptırılabilecek olan bu bakımdaki işlemler, ortalama 40 dakika sürmektedir.

Ağız Bakımı Nasıl Uygulanır?

Ağız bakımı, dişleriniz ve dişetleriniz için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biridir. Sağlıklı dişlere sahip olmak iyi görünmeniz ve iyi hissetmenizin yanı sıra; yemek yemenizi ve konuşmanızı da sağlar. İyi bir ağız sağlığı huzurunuz için de önem taşır. Kurallı ve doğru diş fırçalama ve diş ipi kullanımını içeren günlük önleyici bakım, problemleri ortaya çıkmadan önce durdurmanıza yardımcı olur. Problemlerin tedavisine göre ise daha ağrısız, ucuz ve sorunsuz bir yöntemdir.
Diş hekimine yapılan düzenli ziyaretler dışında; dişeti hastalığı, diş çürüğü, ve diğer diş problemlerinin oluşumunu engellemek veya büyük ölçüde azaltmak için hepimizin yapabileceği basit uygulamalar vardır.

Bunlar:

  1.  Günde iki defa kurallı ve doğru diş fırçalamak ve diş ipi kullanmak
  2.  Dengeli beslenmek ve yemekler arasındaki atıştırma sayılarını azaltmak
  3. Diş macunu dahil olmak üzere florür, içeren diş ürünlerini kullanmak 
  4. Diş hekiminizin tavsiyesi doğrultusunda florürlü ağız suyu ile ağzı çalkalamak
  5.  Eğer sularında florür bulunmayan bir bölgede yaşıyorsanız, 12 yaşın altındaki çocukların florürlü su içmeleri veya florür takviyesi almaları şeklinde sıralanabilir.

Diş İpi Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Doğru kullanıldığı takdirde, diş fırçasının ulaşamayacağı yerlerdeki; yani dişeti çizgisinin altındaki ve dişler arasındaki yerlerdeki plak yiyecek artıkları diş ipiyle çıkarılabilir. Plak birikimi, diş çürüğüne ve dişeti hastalığına, yol açabileceğinden, dişlerin diş ipiyle düzenli olarak temizlenmesi tavsiye edilir.
Diş ipinden maksimum fayda sağlamak için, aşağıdaki yöntemleri uygulayabilirsiniz:

  1. Yaklaşık kırk santimetrelik diş ipi alarak, ipliğin büyük bir bölümünü orta parmaklarınızın çevresine sarın ve kullanmak için dört veya beş santimetrelik ipi açıkta bırakın.
  2. Diş ipini, baş parmak ve işaret parmakları arasında gerili tutarak, dişleriniz arasında nazikçe yukarı ve aşağı doğru hareket ettirin.
  3. İpliği tüm diş yüzeylerinde nazikçe gezdirin ve ipin dişeti çizgisini geçtiğine emin olun. Diş ipini zorlamayın, aksi takdirde hassas dişeti dokusu kesilmesi veya doku ezilmesiyle karşılaşılabilir.
  4. Dişten dişe geçerken diş ipinin temiz bölümlerini kullanın.
  5. Diş ipini çıkarmak için, ipliği dişinizden yukarı ve dışarı taşımak için aynı ileri geri hareketini uygulayın.

Dişler Nasıl Fırçalanmalıdır?

Doğru diş fırçalama en az iki dakika yani tam 120 saniye sürse de çoğu yetişkin dişlerini bu kadar süre fırçalamaz. En az iki dakika fırçaladığınızdan emin olmanız için zaman tutabilirsiniz. Dişlerinizi doğru bir şekilde fırçalamak için kısa ve nazik hareketlerle fırçalayın, dişeti çizgisine özel önem gösterin ve dişlerin arka kısımlarına, bilhassa dolgu, kuron ve diğer restorasyonların çevresindeki alanlara ulaşmaya dikkat edin.

  1. Önce üst dişlerinizin daha sonra da alt dişlerinizin dış yüzeylerini fırçalayın
  2. Önce üst dişlerinizin daha sonra da alt dişlerinizin iç yüzeylerini
  3. Bütün dişlerinizin çiğneme yüzeylerini yani üst yüzeylerini temizleyin
  4. Daha ferah bir nefes için dilinizi de fırçalamayı unutmayın

Dişlerinizi düzenli olarak fırçalamak neden önemlidir?

Vücudun bütün organlarının gerektiği şekilde olumsuz iç ve dış etkenlerden korunması çok önemlidir. Önemli organlardan biri olan dişlerin ağızda oluşabilecek iç olumsuz etkenlerden korunması için uygulanması gereken tedbirlerden biri de dişlerinizi düzenli olarak fırçalamaktır. 

Dişlerin düzenli fırçalanmasındaki zaman aralığı nedir?

Yenilen ve içilen her öğün sonrası eller ile ağız yıkanırken dişlerin de düzenli olarak fırçalanması, temizlenmesi sağlıklı bir davranıştır. Diş bakımında fırçalama işleminin sürekli ve düzenli vakit aralığı en az her öğün sonrasıdır.

Sürekli ve düzenli olarak diş fırçalamanın ağız ve nefes kokusunu önlemede faydaları nelerdir?

Düzenli olarak dişleri fırçalamak size; sağlık, fizik ve psikolojik çok önemli faydalar sağlar. Sürekli ve düzenli olarak diş fırçalamanın faydaları şu şekilde sıralanabilir? 

  1. Dişlerinizi düzenli fırçalamak kötü nefesi giderir, karşınızdaki muhatabınızı rahatsız ettiğiniz hissinden kurtarır. Ayrıca karşınızdaki kişinin gerçekten de rahatsız olmasını önler.   
  2. Dişleri fırçalamak, nefesi taze tutar, kötü ağız ve nefes kokusuna neden olan bakterileri ortadan kaldırarak ağızda ferah bir his bırakır.

Düzenli diş fırçalamanın çürükleri önlemede faydaları nelerdir?

  1. Diş çürükleri, diş yüzeyindeki asit üreten bakterilerin neden olduğu bir enfeksiyon sürecidir. Düzenli biçimde fırçalama, diş çürüğünün önlenmesinde önemli bir faktördür. Günlük her öğün sonrası düzenli olarak yapılan diş fırçalama işi, diş çürümelerine engel olur, dişleri korur. 
  2. Düzenli diş fırçalama, dişlerdeki tartar birikimini temizlemeye yardımcı olarak çürükler ve diş çürüklerinin oluşumunu engeller. 
  3. Diş fırçalama işlemi, dişlerin yüzeyindeki asit üreten bakteri ve birikintileri temizleyerek diş minesini korur ve diş çürüğü oluşumunu önler.

Düzenli fırçalamanın diş eti hastalıklarını önlemede faydaları nelerdir?

  1. Diş eti hastalıkları, diş etindeki bakterilerin neden olduğu bir enfeksiyon sürecidir. Düzenli olarak dişleri fırçalama işlemi diş eti hastalıklarını önlemeye de yardımcı olduğu için önemlidir.
  2. Fırçalama, sağlıklı diş etlerinin korunması,  diş etlerini etkileyen bakteri ve yiyecek artıklarını temizleyerek diş eti hastalığı ve iltihabına neden olan unsurları ortadan kaldırması nedeniyle önemlidir. 
  3. Düzenli fırçalama aynı zamanda diş eti hastalıklarından diş eti çekilmesi, diş kaybı gibi ciddi problemleri de giderir. 
  4. Düzenli fırçalama, diş eti hastalıklarına neden olan bakterilerin birikmesini engelleyerek diş eti sağlığını korur.

 

Sürekli ve düzenli fırçalamanın plak önlemede faydaları nelerdir?

  1. Plak, dişlerde oluşan bakterilerin yapışkan bir filmidir. Plak birikimi, dişlerde çürük ve diş eti hastalığına neden olur. Düzenli diş fırçalama, bu bakterilerin plak adı verilen yapışkan tabakasını uzaklaştırarak diş yüzeyinde birikmelerini önler ve bu şekilde asit salgısını azaltır. 
  2. Dişlerin hem koruma hem de estetik amaçlı fırçalanması, dişlerinizde plak oluşmasına engel olduğu gibi mevcut plağı da giderir. 
  3. Her seferinde iki dakika boyunca florür içeren diş macunuyla en az üç kez dişleri fırçalamak plağı önlemenin yanında dişlerde çürük ve diş eti hastalıklarını da önlemenin en etkin yöntemidir olur.

Diş fırçalamanın yanında dili fırçalamanın faydaları nelerdir?

  1. Ağız ve diş sağlığının korunmasında fırçalama işlemi sadece dişler için değildir. Dilinizi de fırçalamayı unutmayın! 
  2. Temizlenmeyen, bakımı yapılmayan, fırçalanmayan dil dişlerin tam olarak korunmasına engel olabilir. 

Düzenli diş fırçalamanın genel vücut sağlığına faydaları nelerdir?

  1. Düzenli diş fırçalama, iyi ağız sağlığı ve genel refahı korumaya yardımcı olur. 
  2. Genel sağlığı iyileştirme, kötü ağız hijyeni, kalp hastalığı ve diyabet gibi diğer sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilmektedir. 
  3. Diş fırçalamanın maddi faydaları nelerdir?
    1. Düzenli diş fırçalama, dolgu, kök kanalı ve çekim gibi pahalı diş tedavilerinden kaçınmanıza yardımcı olur.
    2. Para tasarrufu sağlar. 
    3. İyi ağız hijyeni ve genel sağlık için önemlidir. Diş çürüklerini ve diş eti hastalıklarını önlemeye, nefesi taze tutmaya, para tasarrufu yapmaya yardımcı olur.

Düzenli olarak dişleri fırçalamakla, ailenize ve çocuklarınıza olumlu bir örnek teşkil ederek onların ömür boyu iyi ağız hijyeni alışkanlıklarını sürdürmelerini teşvik edebilirsiniz. Çevrenize iyi bir örnek olursunuz.

Düzenli diş fırçalamanın diş çürüğü ve diş eti hastalıklarının önlenmesindeki etkileri, ağız sağlığı için de önemlidir. Ancak, diş fırçalama tek başına yeterli değildir ve düzenli diş hekimi kontrolü ile birlikte uygulanması önerilir.

Sağlıklı Biçimde Dişler Nasıl Fırçalanmalıdır?

Diş fırçalamanın sağlıklı olarak uygulanması en az 2 dakikalık işlem gerektirir. Araştırmalar, yetişkinlerin dişlerini bu kadar süre bile fırçalamadığını gösteriyor. 

  1. Dişleri gerektiği şekilde fırçalamak için kısa ve yumuşak hareketler uygulayın. 
  2. Dişeti çizgisine özel önem gösterin. 
  3. Dişlerin arka kısımlarına, dolgu, kuron ve diğer restorasyonların çevresine de uyguladığınızdan emin olun.
  4. Önce üst dişlerinizin iç yüzeylerini fırçalayın. 
  5. Alt dişlerinizin iç yüzeylerini fırçalayın.
  6. Dişlerinizin tamamının çiğneme yüzeyleri olan üst yüzeylerini fırçalayın.
  7. Ağız ve diş sağlığınız, ferah bir nefes ve kötü kokuyu önlemek için dilinizi fırçalamayı da unutmayın.

2 dakika fırçaladığınızdan emin olmak için saat veya telefonunun kronometresini çalıştırabilirsiniz.

 

Etiketler: kayseri ağız hijyeni, ağız hijyeni kayseri, kayseri ağız hijyeni uygulamaları, ağız hijyeni uygulamaları kayseri, ağız hijyeni, ağız hijyeni uygulamaları

 

 

 

 

 

×
WhatsApp